Člani 3.SKL

KD Koper : KK Tolmin 64:61 (11:17,14:12,13:16,26:12)

Strelci za Tolmin: Rovšček Matija 12 2×3 4/4, Breška Luka 2, Tonkli Klemen, Žbogar Janez 2, Vinazza Anže 14 1×3 3/4, Maurič Sebastjan, Cencič Matej 9 1×3, Božič Blaž 16 1×3 5/6, Obleščak Matjaž 4 1×3 1/2, Farina Tilen 2 0/2.

Teden dni pred tekmo s Koprom je ekipa Tolmina prikazala verjetno najboljšo tekmo sezone. Vse je kazalo, da bodo s pridobljeno samozavestjo komaj čakali na ta derbi. Toda prišel je ponedeljek. Na delu si je kapetan Maurič resneje poškodoval zadnjo stegensko mišico, prvi center Želinšček je na treningu hudo zvil gleženj, Farinina poškodba trebušne stene nikakor ni šla na bolje. Nekateri igralci se na težave znotraj ekipe niso odzvali primerno in v zadnjem tednu se je treniralo zelo slabo.

Ekipa je na tekmo odpotovala samo z desetimi košarkarji, od tega sta na lastno željo šla tudi Maurič in Farina ter pokazala kaj pomeni biti s srcem z ekipo.

Na parket so naši košarkarji stopili trdno odločeni, da pokažejo, da lahko igrajo proti favoriziranemu Kopru. Ni jih zmedla conska obramba domačih in presenetljivo so povedli 5:15. Do konca prve četrtine so z dobro obrambo uspeli nadzirati tekmo. V drugi četrtini so imeli naši fantje nekaj težav v napadu in gostje so povedli 25:22. Tolminu je na nato z dobro obrambo v zadnjih štirih minutah polčasa uspel delni izzid 0:7. V drugem polčasu je bil Tolmin vseskozi v rahli prednosti. Kazalo je, da se je razigral Rovšček, a bil že v naslednjem napadu grobo zaustavljen in prejel močan udarec zaradi katerega je moral sodnik prekiniti igro. Sledila je še zadnja četrtina in domači so postajali vse bolj nervozni. Pritiskali so na sodnike in se posluževali tudi nekatetih nešportnih potez. Nato je prišla 36. minuta v kateri je Tolmin pri rezultatu 41:52 izgubil žogo. Cencič je pri polaganju domačega igralca zavpil in prejel tehnično napako brez predhodnega opozorila. To je bila tudi njegova 5. osebna napaka. V naslednjem napadu je bil mnogo prestrogo kaznovan tudi Breška, ki je moral prav tako predčasno na klop. Tako so naši fantje izpolnili tudi bonus. V zadnji štirih minutah so domači izkorisčali premoč pod obročema in z delnim izzidom 23:9 srečanje preobrnili v svojo korist. Ob prodorih naših košarkarjev je piščalka ostajala nema, Koper pa je izkoristil bonus šele v zadnji minuti. Naši fantje so ob koncu podlegli vsem pritiskom in nezasluženo izgubili.

Izjava Miha Rustja: “Čestitke mojim igralcem za odlično borbo. Žal danes nismo uspeli narediti varne razlike in dotolči tekmeca. Koper se je vrnil v igro ob naših napakah in pomoči sodnikov. Ostali smo brez visokih igralcev. Poškodovani Maurič je komaj hodil po parketu, Obleščak je še neizkušen za takšne končnice. V zadnjih minutah smo prejeli 15 točk pod košem, zaradi predhodno izpolnjenega bonusa nismo našli rešitev za njihovo moč in višino. V napadu v zaključku nismo odigrali optimalno, a tudi piščalka ni zapiskala, ko je bilo to potrebno. Zmanjkalo nam je mirnosti in izkušenj.

Ostaja grenak priokus in misel, da smo bili nekoliko oškodovani. Mar si derbi 3 SKL res ne zasluži bolj izkušenih sodnikov? Je bilo ob Žbogarjevih prodorih res vse čisto? Zakaj se domače igralce opozori za vznemirjanje nasprotnika, mi prejmemo pa takoj tehnično? Je res Kavgič tako nežen v svoji igri, da ima v celi tekmi samo 2 osebni napaki. So moji igralci res teko grobi? Se Rovščka ne da zaustaviti pošteno? Se mora res piskati drugače, ko se tekma “lomi”?.

Vsekakor si je Koper želel te zmage. Temu so podredili vse. Ideja z tekmo mlajših med 15- minutnim polčasom jim je zagotovila polno dvorano in odlično vzdušje. Izkušena Volk in Kavgič sta bila podaljšana roka trenerja na parketu. Ustavila sta naše nalete, tudi na nekoliko nešporten način. Večkratno zavezovanje zavezanih opornic in košarkarskih copat res ni prepovedano, je pa nekoliko nešportno. Žal mi takih svari ne znamo početi oz. organizirati

Zmage, zadoščenja in miru nam po tekmi ne more vrniti nihče. Spoštujem pa mnenje domačega trenerja, ki je imel jajca povedati svoje mnenje meni in mojemu kapetanu. Spoštujem tudi priznanje prvega sodnika, ki je dan po tekmi priznal, da je bila tudi po komisarjevem mnenju tehnična napaka dosojena prestrogo. O drugem sodniku ne bom izgubljal besed, resnično upam, da je imel samo slab dan. Hvala prvemu, da je nekoliko nevtraliziral tekmo. V nasprotnem primeru bi izgubil za 15.

Tudi moja izjava za Radio Koper je odrezana. Sem res povedal kaj kar nebi smel?

Kopru želim vse dobro v nadaljevanju sezone. Dokazali so, da znajo zmagovati težke tekme.”